Продължават дейностите по НП „Иновации в действие“ 2023 г.

 Продължават дейностите по НП „Иновации в действие“ 2023 г.

Продължават дейностите по НП „Иновации в действие“ 2023 г.

На 20 април 2023 г. продължават дейностите по НП „Иновации в действие“. Гостите ни наблюдаваха два открити интердисциплинарни урока.

В STEM лабораторията се проведе интердисциплинарен урок в 7в клас на тема „Науката бионика“ под ръководството на учителите Николина Дудова и Мария Игнатова. В урока умело бяха интегрирани знания от математиката и биологията и здравното образование. Ученическите екипи представиха чрез презентации интересни приложения на науката бионика в областта на архитектурата, медицината и техниката, решаваха задачи, работиха със zSpace-лаптопи за виртуална и добавена реалност.

С учениците от 5а клас в Зала-трезор „Панагюрско златно съкровище“ се проведе интердисциплинарен урок на тема „Тракийското наследство по нашите земи“ по учебните предмети български език и литература, английски език, история и цивилизации и география и икономика. Учениците, ръководени от учителите Румяна Серетлиева, Иванка Кавъркова и Магдалена Македонска, разказаха на български и на английски език за най-древните жители – траките и за техните съкровища. Разделени на екипи се запознаха с текстове за съдовете от Панагюрското златно съкровище и отговаряха на въпроси, свързани с описанието. В края на урока проследиха гостуването на съкровището в различни краища на света и споделиха своите чувства и емоции, породени от днешното преживяване.

Гости на уроците бяха г-жа Албена Димитрова - старши експерт по ОСО и г-жа Весела Тодорова - старши експерт по природни науки и екология в РУО – Пазарджик.

Изказваме благодарности на екипа на Градски исторически музей-Панагюрище за оказаното съдействие при провеждане на урока и възможността да се докоснем до репликата на Панагюрското златно съкровище. Репликата е изработена през 1981 г. по повод 1300-та годишнина от създаването на българската държава и е собственост на музея.

С много положителни емоции премина посещението на местността „Оборище“. Учениците от 7б клас, с учител г-жа Величка Маслева, развълнуваха присъстващите с изпълнението на песента „Боят настана“. Г-жа Елена Савова и г-жа Цветелина Ушева ни върнаха 147 години назад и разказаха за събитията от Априлската епопея.

От името на всички бяха поднесени цветя в знак на признателност.